Bank tizimida rеsurs bazasini mustahkamlash yo‘llari - Voxidov, Oybek (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2023)
Maqolada tijorat banklari resurslari hozirgi holati tahlil qilingan. 2016 yilga qadar O‘zbekiston bank tizimidagi moliyaviy resurslar YAIMning 35-40 foizi atrofida bo‘lgan va bu ko‘rsatkich iqtisodiyotning rivojlanishiga to‘sqinlik qilgan. 2017 yildan keyingi davrda, tijorat banklari resurslarining YAIMdagi salmog‘i sezilarli oshib borgan. Tahlil natijalaridan ko‘rishimiz mumkinki, aholi depozitlarining ko‘rilgan ko‘rsatkichlarga nisbatan salmog‘i oshib borishi bu o‘z navbatida bank tizimiga ishonchning oshib borayotganligidan dalolat beradi. Shuningdek, tahlillar natijasiga ko‘ra tijorat banklarida talab qilib olinguncha bo‘lgan depozitlarning umumiy depozitlardagi salmog‘i yuqoriligi aniqlandi. Ishda tijorat banklari resurslarida xorijiy valyutadagi resurslar holati ham o‘rganildiki, O‘zbekiston bank tizimida xorijiy valyutadagi depozitlarning umumiy depozitlardagi salmog‘i sezilarli darajada saqlanib qolmoqda.