Soliq tushumlarini shakllantirish koʻrsatkichlari asosida soliq salohiyatini baholash usullari - Joʻraev, Husan (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2024)
Ushbu ilmiy maqolada “soliq salohiyati” atamasiga ta’rif beriladi. Soliq salohiyatiga ta’sir etuvchi omillar hamda uni baholash usullari tahlil qilinib, ularning afzalliklari va kamchiliklari koʻrib chiqiladi. Maqolada ishlab chiqarish omillari asosida soliq salohiyatini baholash boʻyicha muallifning metodologiyasini shakllantirishga harakat qilinadi. Jamiyat jami daromadining iste’mol fondlari orqali qayta taqsimlanadigan qismi bilan milliy daromadning bir qismi oʻrtasidagi nisbatni belgilash va iste’mol hamda yaratilgan qiymat elementlarining nisbatini hisobga olgan holda soliq salohiyatini aniqlash zarurligi ta’kidlanadi. Xulosalardan soliq islohotlari strategiyasini belgilash, soliq tushumlarini rejalashtirish va budjetlararo munosabatlarni takomillashtirishda foydalanish mumkin.