Elektron hukumatdan smart hukumatga - Abidov, Abdujabbar (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2024)
Soʻnggi yillarda elektron davlat xizmatlariga boʻlgan talabning ortishi koʻplab mamlakatlarda elektron hukumatning mavjud kamchiliklarini ochib berdi. Maqolada elektron hukumat nazariyasining amaliyot bilan chambarchas uygʻun emasligi ta’kidlanadi, bu esa jiddiy xatolar va moliyaviy yoʻqotishlarga sabab boʻlishi mumkin. Elektron hukumatning asosiy kamchiliklaridan biri eskirgan tashkiliy tuzilmalar va boshqaruv jarayonlarining yangi raqamli formatlarga moslashtirilishida kuzatiladi, bu esa davlat boshqaruvi islohotlarining samaradorligiga salbiy ta’sir koʻrsatadi. Maqolaning asosiy maqsadi — davlat boshqaruvini yangi bosqichga olib chiquvchi “Aqlli hukumat” paradigmasining ahamiyati va unga oʻtish zarurligini asoslab berishdir. Aqlli hukumatning asosiy afzalligi ma’lumotlarga asoslangan yondashuv boʻlib, bu elektron hukumatning biznes jarayonlari va vazifalar taqsimotidan farqli ravishda samaradorlikka xizmat qiladi.