Pul aylanmasi mexanizmini amaliy asoslarini takomillashtirish - Gadoyev , So‘hrob (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2024)
Muomaladagi pul deganda jamiyatda muomala va iqtisodiy faoliyat uchun mavjud bo'lgan pul mablag'larining umumiy miqdori tushuniladi. U ijtimoiy kuch dinamikasiga va shaxslar o'rtasidagi iqtisodiy o'zaro munosabatlarga ta'sir ko'rsatishda hal qiluvchi rol o'ynaydi. Muomaladagi pul aylanmasini takomillashtirish va bankdan tashqari aylanmani qisqartirish masalasi barcha davlatlar iqtisodiyoti uchun dolzarb ahamiyat kasb etadi. Ma’lumki, Markaziy banklar tomonidan muomalaga chiqarilayotgan naqd pullarning to‘liqroq bank tizimiga qaytib kelishini ta’minlash masalasi ko‘plab davlatlar uchun muhim masalalardan biridir. Hukumatimiz tomonidan pul muomalasini, xususan, naqd pul aylanmasini samarali tashkil etish va naqd pulsiz hisob-kitoblarni yanada takomillashtirishga jiddiy e’tibor qaratilmoqda. Ushbu maqolada pul aylanmasi mexanizmining amaliy asoslarini takomillashtirish bilan bog‘liq bo‘lgan dolzarb muammolar aniqlangan va ularni hal qilishga qaratilgan ilmiy takliflar ishlab chiqilgan.