Barqaror raqamli turizmning rivojlanish modellari: zamonaviy yondashuvlar va istiqbolli strategiyalar - Shirinova , Madina; Kaxorov , Azamat (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2024)
Mazkur tadqiqot barqaror turizm modellariga raqamli texnologiyalarni integratsiya qilishning iqtisodiy, ekologik va ijtimoiy ta’sirlarini o‘rganadi. COVID-19 pandemiyasi turizmning an’anaviy modellarining zaif tomonlarini ko‘rsatib berdi va raqamli yechimlarni joriy etish zaruratini oshirdi. Sun’iy intellekt (AI), blockchain, virtual voqelik (VR) va katta ma’lumotlar tahlili orqali turizm samaradorligini oshirish imkoniyatlari tadqiq qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, AI va blockchain daromadlarni 20% gacha oshirib, xarajatlarni 15% ga kamaytirishi, VR esa ekologik zararni 18-20% ga qisqartirishi mumkin. Tadqiqotda hujjatlarni tahlil qilish, iqtisodiy modellashtirish va ekspertlar so‘rovlari asosida xalqaro tajriba va O‘zbekiston turizm sohasidagi raqamlashtirish darajasi o‘rtasida solishtirma tahlil olib borildi. O‘zbekistondagi raqamli infratuzilmaning rivojlanmaganligi kabi muammolar global raqobatda mamlakat imkoniyatlarini cheklab qo‘yayotgani aniqlangan. Muhokamada infratuzilmani modernizatsiya qilish, AI asosidagi platformalarni joriy etish va davlat-xususiy hamkorlikni kuchaytirish zarurligi ta’kidlandi. Raqamli texnologiyalarni qo‘llashning ekologik va iqtisodiy foydalari ularning boshlang‘ich xarajatlariga nisbatan ustunroq ekanligi qayd etilgan. Xulosa o‘rnida, raqamli texnologiyalar turizmni samarali boshqarish, ekologik zararni kamaytirish va daromadlarni oshirish orqali sohaga yangi istiqbollar ochib bermoqda. Tadqiqot siyosatchilar uchun raqamli savodxonlikni oshirish, infratuzilmani kengaytirish va innovatsiyalarni keng joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.