Yashil energitikani integratsiya qilish va energiya samaradorligini oshirishning zamonaviy usuli (aqlli tarmoqlar-smart grids). - Karimova, Salima (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqola yashil energetikani integratsiya qilish va energiya samaradorligini oshirishning zamonaviy usuli sifatida aqlli tarmoqlarning (Smart Grids) roli va ahamiyatiga bagʻishlangan. Maqolada aqlli tarmoqlarning asosiy elementlari, funksiyalari, yashil energetika manbalarini integratsiya qilishdagi oʻrni, energiya samaradorligini oshirishdagi hissasi hamda Oʻzbekistonda ushbu texnologiyalarni joriy etish istiqbollari ilmiy nuqtayi nazardan tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, aqlli tarmoqlar energiya tizimini optimallashtirish, qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanishni kengaytirish va energiya yoʻqotishlarini kamaytirish orqali energiya sohasida barqaror rivojlanishga erishishda muhim rol oʻynaydi. Maqola Oʻzbekiston sharoitida aqlli tarmoqlarni joriy etishning oʻziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda, tegishli tavsiyalar ishlab chiqishga qaratilgan.