O‘ZBEKISTONDA DAVLAT MOLIYASINI BOSHQARISHDA G‘AZNACHILIK TIZIMINI RAQAMLASHTIRISHNING MOLIYAVIY SAMARADORLIGI - Tаngrievа Fаridа (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada O‘zbekistonda davlat moliyasini boshqarishda g‘aznachilik tizimini raqamlashtirish jarayonlari, ularning iqtisodiy samaradorlik va budjet boshqaruvi sifatiga ta’siri keng yoritilgan. “Raqamli O‘zbekiston – 2030” strategiyasi doirasida amalga oshirilayotgan islohotlar natijasida g‘aznachilik tizimida operatsion jarayonlar avtomatlashtirilib, moliyaviy nazorat, audit va budjet ijrosi jarayonlari yaxlit elektron platforma orqali boshqarilmoqda. Tadqiqotda raqamlashtirishning fiskal intizom, shaffoflik, budjet mablag‘laridan foydalanish samaradorligi hamda korrupsion xavflarni kamaytirishdagi ahamiyati statistik va ekspert tahlillari asosida baholangan. Olingan natijalar g‘aznachilik tizimining raqamli transformatsiyasi davlat moliya boshqaruvining institutsional salohiyatini oshirib, iqtisodiy resurslardan foydalanish samaradorligini sezilarli darajada kuchaytirganini ko‘rsatadi