HAVO TRANSPORTI ORQALI YUK TASHUVCHI TADBIRKORLIK SHAKLLARI VA UNDAGI MUOMMOLAR - Anvarova , Dilfuza (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Havo transporti zamonaviy global iqtisodiyotda yuqori tezlik, ishonchlilik va logistika samaradorligi bilan ajralib turadigan strategik sohalardan biridir. So‘nggi yillarda xalqaro savdo va elektron tijorat hajmining ortishi havo yuk tashish xizmatlariga talabni keskin oshirgan. Ushbu maqolada havo transporti orqali yuk tashish sohasida shakllangan tadbirkorlik turlari, ularning iqtisodiy ahamiyati hamda mavjud tizimli muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida xalqaro amaliyot bilan O‘zbekiston tajribasi solishtirilib, mavjud to‘siqlar — raqobat muhiti zaifligi, texnologik infratuzilmaning eskiligi va normativ-huquqiy cheklovlarning tadbirkorlik faoliyatiga ta’siri aniqlangan. Shuningdek, raqamli boshqaruv tizimlarini joriy etish, davlat-xususiy sheriklik asosida logistik infratuzilmani rivojlantirish hamda xususiy aviayuk kompaniyalar uchun qulay sharoitlar yaratish zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonning transport siyosatini modernizatsiya qilish, xalqaro logistika tizimiga integratsiyalashuvini chuqurlashtirish hamda havo yuk tashish sohasida barqaror tadbirkorlik muhitini shakllantirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqish imkonini beradi