Banklarda moliyaviy resurslarni boshqarishning ayrim rivojlangan mamlakatlar tajribasi - Ortiqov, Uyg‘un (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2023)
Mazkur maqolada banklarda moliyaviy resurslarni shakllantirish va boshqarishda rivojlangan mamlakatlari tajribasi o‘rganilgan va asosiy ko‘rsatkichlar tahlili ko‘rib chiqilgan. Tijorat banklari moliyaviy resurslarni boshqarishning nazariy jihatlari, boshqarishning zarurligi va o‘ziga xos jihatlari hamda boshqa qator jihatlari atroflicha o‘rganildi va tadqiq etildi. Mazkur maqolada ayrim rivojlangan mamlakatlar, xususan AQSh, Xitoy kabi mamlakatlar tijorat banklari moliyaviy resurslarini boshqarish tajribasi va rivojlanish xususiyatlari borasida tadqiqot ishini davom ettiramiz. Rivojlangan mamlakatlar bank amaliyotida resurslarni jalb etish holatini taqqoslama tarzda o‘rganish respublikamiz tijorat banklari resurslarini samarali boshqarish yuzasidan chora–tadbirlar va tegishli siyosatni ishlab chiqishda muhim hisoblanadi. Tadqiot material va metodlariga ko‘ra mavzu yuzasidan bir qator xorijiy hamda mamlakatimizning iqtisodchi-olimlari tomonidan berilgan ta’riflar hamda fikrlari o‘rganilib, muallif tomonidan sharhlanib ularning mazmuni ochib berilgan. Shuningdek maqolada O‘zbekiston Respublikasi tijorat banklari moliyaviy resurslarini boshqarish bo‘yicha normativ huquqiy hujjat loyihasini ishlab chiqishda, tijorat banklarida aktivlarni boshqarishga qaratilgan chora-tadbirlar dasturini ishlab chiqish borasida taklif va amaliy tavsiyalar berilgan. Rivojlangan mamlakatlari tajribasini o‘rganish davomida mamlakatimiz tijorat banklarida moliyaviy resurslarni boshqarish, ularni boshqarishning qulay bo‘lgan usullarini qo‘llashga doir nazariy va amaliy bilimlarni kengaytirish yo‘llari o‘rganilib, iqtisodiyot yo‘nalishlaridagi oliy o‘quv yurtlarida bank faoliyati bilan bog‘liq fanlarni o‘qitish, o‘quv dasturlari, darslik va o‘quv qo‘lanmalarni tayyorlash, shu bilan birga tadqiqot mavzusi bo‘yicha ilmiy izlanishlar olib borayotgan tadqiqotchilar uchun manba sifatida keng foydalanish masalalari bo‘yicha takliflar keltirilgan.