Aholi real daromadlarini shakllantirishda inson kapitalini rivojlantirishning roli - Iskandarova , Dilafruz (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada aholining real daromadlarini shakllantirishda inson kapitalini rivojlantirishning o‘rni chuqur tahlil qilingan. Inson kapitali – bu ta’lim, sog‘liq, kasbiy malaka va innovatsion salohiyat kabi elementlarni o‘z ichiga olgan asosiy iqtisodiy resurs sifatida e’tirof etilgan. Maqolada inson kapitalining aholi daromadlariga ta’sir qiluvchi asosiy kanallari, xususan, mehnat unumdorligi va texnologik yangilanishlardagi roli yoritilgan. Tahlil natijalariga ko‘ra, O‘zbekistonda ta’lim va sog‘liqni saqlash sohalariga investitsiyalar oshgani real daromadlar o‘sishiga turtki bo‘lgan. Maqolada statistik ma’lumotlar va grafiklar asosida 2018–2023-yillar oralig‘ida aholining real daromadlari va inson kapitaliga qaratilgan xarajatlar o‘zgarishi ko‘rsatib berilgan. Shu bilan birga, bandlik shakllari va daromad manbalari diversifikatsiyasi real daromadlarning barqarorligiga xizmat qilishi qayd etilgan. Inson kapitaliga sarmoya kiritish uzoq muddatli iqtisodiy rivojlanishning muhim omili sifatida namoyon bo‘lishi asoslangan