Xalqaro moliyaviy markazlar va ularning jahon iqtisodiyotidagi roli - Sharipova , Shaxinabonu (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Maqolada xalqaro moliyaviy markazlar (XMM) tushunchasi, ularning shakllanish sabablari, asosiy funksiyalari va jahon iqtisodiyotidagi o‘rni tahlil qilinadi. Moliyaviy markazlar global kapital oqimlarini boshqarishda, investitsiyalarni jalb etishda, xalqaro savdo va moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda muhim vosita sifatida maydonga chiqadi. Ish davomida London, Nyu-York, Singapur, Tokio kabi yetakchi moliyaviy markazlarning iqtisodiy kuchi, ular orqali amalga oshiriladigan moliyaviy operatsiyalar hajmi va ularning boshqa mintaqaviy markazlar bilan o‘zaro aloqalari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, rivojlanayotgan mamlakatlarda yangi moliyaviy markazlar shakllanishi va ularning global moliyaviy tizimga integratsiyalashuvi masalalari ham yoritiladi. Tadqiqot yakunida xalqaro moliyaviy markazlarning jahon iqtisodiyotini barqarorlashtirishdagi roli va istiqbollari baholanadi.