“Zavur kollektor suvlarining kimyoviy tarkibi tahlili va ularni tozalash zarurati (Qoraqalpogʻiston Respublikasi misolida)” - Sharipov, Kungiratbay; Nurmanov, Ma’ruf (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Mazkur maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasi hududida joylashgan kollektor-drenaj suvlarining kimyoviy tarkibi o‘rganildi. Tahlil natijalari asosida mazkur suvlar ichimlik va sug‘orish uchun yaroqsiz ekanligi aniqlandi. Ayniqsa, natriy, xlorid, sulfat va umumiy mineralizatsiya ko‘rsatkichlarining me’yordan ancha yuqori ekani qayd etildi. Shuningdek, suvning pH darajasi neytral bo‘lishiga qaramay, qayta sho‘rlanishga olib keluvchi omillar mavjud. Maqolada suvni teskari osmoz orqali tozalash zarurati asoslangan.