O‘zbekistonda kichik biznes subyektlari eksport salohiyatini oshirish: tahlil va prognozlash - Sharopova , Nafosat (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda kichik biznes subyektlarining eksport salohiyatini oshirish bilan bog‘liq muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ilmiy asosda tahlil etilgan. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasi Statistika agentligining 2010–2023-yillarga oid statistik ko‘rsatkichlari asosida eksport hajmiga ta’sir etuvchi makroiqtisodiy omillar aniqlanib, ular ekonometrik usullar yordamida chuqur o‘rganilgan. Regressiya modeli doirasida bog‘liq o‘zgaruvchi sifatida eksportdagi ulushi, mustaqil o‘zgaruvchilar sifatida esa yalpi ichki mahsulotdagi ulushi, sanoat va qishloq xo‘jaligi sohalaridagi hissasi, aholi bandligi, import va savdo hajmi, aholi jon boshiga daromadlar hamda kam ta’minlanganlik darajasi kabi ko‘rsatkichlar tahlil qilingan. Shuningdek, o‘zgaruvchilarning statsionarlik darajasi D. Fuller testi orqali tekshirilib, zarur hollarda ularning birinchi va ikkinchi darajadagi farqlari olinib, modellarga kiritilgan. Tahlillar STATA-17 statistik dasturiy ta’minoti yordamida amalga oshirilgan bo‘lib, kichik biznes subyektlarining eksport faoliyatiga ta’sir etuvchi omillar kompleks baholangan. Ilg‘or xorijiy tajribalar asosida mualliflik yondashuvlari ishlab chiqilgan bo‘lib, ular milliy iqtisodiy siyosatni takomillashtirishga xizmat qiluvchi amaliy tavsiyalar bilan boyitilgan. Tadqiqot natijalari eksport faoliyatini rivojlantirishga oid strategik qarorlar qabul qilishda ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.