“Raqamli asrda axborot xavfsizligi: it texnologiyalar bilan xavfsizlikni ta’minlash yo‘llari” - Rajabov, Sherzod (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada raqamli asrda axborot xavfsizligini ta’minlash masalalari yoritilgan. Globallashuv va raqamlashtirish jarayonlari axborot resurslariga nisbatan xavf-xatarlarni kuchaytirmoqda. Shu bois, zamonaviy IT texnologiyalar asosida samarali himoya tizimlarini yaratish dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada axborot xavfsizligining asosiy tamoyillari, kiberxavfsizlik tahdidlarining turlari, shuningdek, IT vositalari yordamida tahdidlarga qarshi kurashish strategiyalari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy sun’iy intellekt texnologiyalarining axborot xavfsizligida qo‘llanilishi, blokcheyn, kriptografiya, biometrik autentifikatsiya usullarining afzalliklari va qo‘llash imkoniyatlari muhokama qilinadi. Mazkur maqola raqamli infratuzilmani himoya qilishda IT yechimlarining amaliy ahamiyatini ko‘rsatib beradi. Axborot xavfsizligi siyosatini ishlab chiqishda kompleks yondashuv va innovatsion texnologiyalardan foydalanish zarurligi ta’kidlanadi.