BANKLARNING KREDIT RISKLARINI BAHOLASH VA NAZORAT QILISHNING – COST OF RISK (COR) KO‘RSATKICHI TAHLILI. - Maxmudov, Omon (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Mazkur maqolada tijorat banklarining kredit risklarini baholash va ularni nazorat qilishda Cost of Risk (CoR) ko‘rsatkichining amaliy ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot davomida Rossiya va O‘zbekiston bank tizimlari misolida CoR dinamikasi 2020–2024-yillar kesimida o‘rganilib, ularning o‘zaro farqlari, o‘sish sabablari hamda barqarorlikka ta’sir etuvchi omillari aniqlangan. Shuningdek, “Kapitalbank” ATB misolida CoR hisob-kitoblari amalga oshirilib, IFRS-9 xalqaro standartlariga asoslangan risklarni baholash bosqichlari (Stage 1–3) tahlil qilingan. Natijalar asosida tijorat banklarida risklarni avtomatlashtirilgan modellar yordamida boshqarish, kredit portfelini diversifikatsiya qilish va iste’mol kreditlari segmentidagi xavflarni kamaytirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan