KORXONANING RAQOBAT USTUNLIGINI TAʼMINLASHDA BOZOR SEGMENTATSIYASI STRATEGIYALARINING OʻRNI - Tursunxoʻjayev , Axrorxoʻja (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada korxonalarning raqobat ustunligini shakllantirish va mustahkamlashda bozor segmentatsiyasi strategiyalarining roli chuqur tahlil etilgan. Tadqiqot doirasida segmentatsiya, maqsadli bozorni tanlash va pozitsiyalashtirish (STP) modelining nazariy asoslari oʻrganilgan hamda M. Porterning umumiy raqobat strategiyalari bilan integratsiyasi koʻrib chiqilgan. Empirik maʼlumotlar asosida bozor segmentatsiyasining korxona samaradorligiga taʼsiri baholangan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, segmentatsiya strategiyalarini samarali qoʻllagan korxonalar daromadni 10-15 foizga oshirish, mijozlarni jalb qilish xarajatlarini 50 foizgacha kamaytirish va marketing investitsiyalari rentabelligini 30 foizgacha yaxshilash imkoniyatiga ega. Maqolada Oʻzbekiston bozori sharoitida kichik va oʻrta biznes subyektlari uchun segmentatsiya strategiyalarini joriy etish boʻyicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.