KORXONALARNI QOʻSHIB YUBORISH JARAYONIDA FAOLIYATI TUGATILAYOTGAN KORXONALAR MOLIYAVIY HISOBOTINI MHXS ASOSIDA SHAKLLANTIRISHNING OʻZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Abdurasulov , Jamshidbek (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Mazkur maqolada korxonalarni qoʻshib yuborish jarayonida faoliyati tugatilayotgan korxonalarning buxgalteriya hisobi va moliyaviy hisobotini moliyaviy hisobotning xalqaro standartlari (MHXS) asosida shakllantirishning oʻziga xos jihatlari tadqiq etilgan. Tadqiqotda biznes birlashuvining iqtisodiy mazmuni, aktiv va majburiyatlarni adolatli qiymatda baholash, gudvill hamda xariddan kelgan foydani hisobda aks ettirish masalalari yoritilgan. Shuningdek, qoʻshib yuborish jarayonida tugatish balansi tuzish, aktiv va passivlarni qabul qiluvchi korxonaga oʻtkazish hamda hisob yozuvlarini takomillashtirish boʻyicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Maqolada milliy buxgalteriya standartlarini xalqaro standartlar bilan uygʻunlashtirish orqali moliyaviy hisobotning shaffofligi va investitsion jozibadorligini oshirish imkoniyatlari asoslab berilgan.