NEFT-GAZ SANOATI KORXONALARINING IQTISODIY BARQARORLIK VA ENERGETIK TRANSFORMATSIYA SHAROITIDAGI RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Salomova , Sarvinoz (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda neft-gaz sanoati korxonalarining hozirgi rivojlanish holati, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash omillari hamda global energetika bozorida kechayotgan transformatsiya jarayonlari sharoitida tarmoqning strategik yo‘nalishlari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda neft va gaz qazib chiqarish hajmlari, investitsiya oqimlari, qayta tiklanadigan energiya manbalariga yo‘naltirilayotgan kapital qo‘yilmalar hamda energetik samaradorlik ko‘rsatkichlari statistik ma’lumotlar asosida baholangan. Shuningdek, sanoatda raqamlashtirish, texnologik modernizatsiya va diversifikatsiya jarayonlarining iqtisodiy samaradorlikka ta’siri ochib berilgan. Tadqiqot natijalari neft-gaz sanoatini rivojlantirishda muvozanatli energetik siyosat va investitsiya strategiyalarining ahamiyatini asoslab beradi