ICHKI AUDIT SIFATI VA SAMARADORLIGI TUSHUNCHALARINING IQTISODIY MAZMUNI HAMDA ULARNING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI - Ergashev , Olloyor (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2026)
Mazkur maqolada ichki audit sifati va samaradorligi tushunchalarining iqtisodiy mazmuni, ularning nazariy asoslari hamda o‘zaro bog‘liqligi tadqiq etilgan. Tadqiqotda ichki auditning korporativ boshqaruv tizimidagi o‘rni, ichki nazorat mexanizmlarini takomillashtirishdagi ahamiyati hamda boshqaruv qarorlarining sifatiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, ichki audit sifati auditorlarning kasbiy kompetensiyasi, mustaqilligi, audit metodologiyasining mukammalligi, riskka asoslangan yondashuv va axborot texnologiyalaridan foydalanish darajasi bilan bog‘liqligi yoritilgan. Ichki audit samaradorligi esa audit natijalarining ishonchliligi, boshqaruv qarorlariga amaliy ta’siri, xarajatlarni optimallashtirish, moliyaviy intizomni mustahkamlash hamda korxona faoliyati samaradorligini oshirishdagi roli orqali baholangan. Maqolada xalqaro audit standartlari, IAASB yondashuvi hamda audit sifati ko‘rsatkichlari asosida ichki audit sifati va samaradorligi o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik asoslab berilgan. Tadqiqot natijasida ichki audit sifatini oshirish audit samaradorligini ta’minlashning asosiy sharti ekanligi, buning natijasida korporativ boshqaruv sifati va korxona iqtisodiy barqarorligi mustahkamlanishi to‘g‘risida ilmiy xulosalar shakllantirilgan.