Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligi tizimini takomillashtirishning nazariy va amaliy jihatlari

Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligi tizimini takomillashtirishning nazariy va amaliy jihatlari

Authors

  • Mаftunа Mаhаmаtоvа

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15493521

Keywords:

oziq-ovqat xavfsizligi, xavf tahlili, sifat nazorati, HACCP, oziq-ovqat siyosati, laboratoriya tekshiruvi, normativhuquqiy baza, Codex Alimentarius, mahsulot sertifikatlash, iqtisodiy tahlil.

Abstract

Mazkur maqolada oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligini ta’minlashning nazariy asoslari, amaliy yechimlari
hamda O‘zbekistondagi amaldagi holat tahlil qilingan. Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash maqsadida amalga oshirilgan
islohotlar, qabul qilingan normativ-huquqiy hujjatlar, mavjud muammolar va xalqaro tajriba ilmiy asosda tahlil etilgan.
Sohaning xavfsizligini ta’minlashda iqtisodiy, huquqiy, institutsional va ta’limiy yondashuvlarni uyg‘unlashtirish zarurligi
asoslab berilgan. Tadqiqot natijasida oziq-ovqat xavfsizligini kuchaytirishga qaratilgan aniq va amaliy takliflar ishlab
chiqilgan.

Author Biography

Mаftunа Mаhаmаtоvа


Rеnеssаns tа’lim univеrsitеti
“Iqtisоdiyоt” kаfеdrаsi аssistеnti

References

O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 28.01.2022 yildagi “2022 - 2026 yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning

taraqqiyot strategiyasi to‘g‘risida” PF-60-son Farmoni. https://lex.uz/docs/5841063

O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 16.02.2024 yildagi “Respublikada oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashning

qo‘shimcha chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi PF-36-son Farmoni. https://lex.uz/docs/6802687

Аҳмедов А.А. (2020). Озиқ-овқат хавфсизлигини таъминлашда ҳуқуқий механизмлар. – Тошкент: “Юридик нашр”.

Юнусова Т. (2019). Ўзбекистонда озиқ-овқат хавфсизлиги: муаммолар ва ечимлар. – Тошкент: Иқтисодиёт

фанлари журнали, №4.

Ибрагимов М. (2021). “Қишлоқ хўжалигида хавфсиз озиқ-овқат маҳсулотлари ишлаб чиқаришнинг иқтисодий

асослари”, Аграр фанлар журнали, №2.

Қурбонов Ж., Ҳамидов Д. (2022). “Озиқ-овқат маҳсулотларининг хавфсизлигини таъминлашда рақамли назорат

воситаларининг аҳамияти”, Иқтисодиёт ва инновациялар, №3.

FAO/WHO (2020). Codex Alimentarius: Food Hygiene – Basic Texts. Rome: FAO.

WHO (2021). Food Safety Fact Sheet. Retrieved from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety

Ҳошимов Р. (2020). “Озиқ-овқат хавфсизлиги ва бозор механизми: Ўзбекистон шароитида ёндашувлар”,

Иқтисодиёт ва бошқарув журнали, №2.

Hobbs, J.E. (2010). “Information Asymmetry and Food Safety Regulations”, Journal of Agricultural Economics, Vol.

(2).

Brown, J., & Roberts, A. (2013). “Food Safety Standards and Smallholders: A Global Perspective”, World Development,

Vol. 45.

Холиқов М. (2021). “Озиқ-овқат хавфсизлиги ва иқтисодий самарадорлик: таҳлил ва баҳолаш усуллари”,

Ўзбекистон иқтисодий ахборотлар маркази материаллари, №3.

Azlarova M. Impact of technology-supported marketing strategies on food security and provision: Evidence from

Uzbekistan’s confectionery industry //Proceedings of the 6th International Conference on Future Networks & Distributed

Systems. – 2022. – С. 39-45.

Азларова, Мунира. “Истеъмол бозорини озиқ-овқат товарлари билан тўлдиришда маркетинг стратегияларидан

фойдаланишнинг услубий жиҳатлари.” Iqtisodiyot va taʼlim 25.1 (2024): 160-170.

Downloads

Published

2025-05-01
Loading...