Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligi tizimini takomillashtirishning nazariy va amaliy jihatlari
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15493521Keywords:
oziq-ovqat xavfsizligi, xavf tahlili, sifat nazorati, HACCP, oziq-ovqat siyosati, laboratoriya tekshiruvi, normativhuquqiy baza, Codex Alimentarius, mahsulot sertifikatlash, iqtisodiy tahlil.Abstract
Mazkur maqolada oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligini ta’minlashning nazariy asoslari, amaliy yechimlari
hamda O‘zbekistondagi amaldagi holat tahlil qilingan. Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash maqsadida amalga oshirilgan
islohotlar, qabul qilingan normativ-huquqiy hujjatlar, mavjud muammolar va xalqaro tajriba ilmiy asosda tahlil etilgan.
Sohaning xavfsizligini ta’minlashda iqtisodiy, huquqiy, institutsional va ta’limiy yondashuvlarni uyg‘unlashtirish zarurligi
asoslab berilgan. Tadqiqot natijasida oziq-ovqat xavfsizligini kuchaytirishga qaratilgan aniq va amaliy takliflar ishlab
chiqilgan.
References
O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 28.01.2022 yildagi “2022 - 2026 yillarga mo‘ljallangan Yangi O‘zbekistonning
taraqqiyot strategiyasi to‘g‘risida” PF-60-son Farmoni. https://lex.uz/docs/5841063
O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 16.02.2024 yildagi “Respublikada oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashning
qo‘shimcha chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi PF-36-son Farmoni. https://lex.uz/docs/6802687
Аҳмедов А.А. (2020). Озиқ-овқат хавфсизлигини таъминлашда ҳуқуқий механизмлар. – Тошкент: “Юридик нашр”.
Юнусова Т. (2019). Ўзбекистонда озиқ-овқат хавфсизлиги: муаммолар ва ечимлар. – Тошкент: Иқтисодиёт
фанлари журнали, №4.
Ибрагимов М. (2021). “Қишлоқ хўжалигида хавфсиз озиқ-овқат маҳсулотлари ишлаб чиқаришнинг иқтисодий
асослари”, Аграр фанлар журнали, №2.
Қурбонов Ж., Ҳамидов Д. (2022). “Озиқ-овқат маҳсулотларининг хавфсизлигини таъминлашда рақамли назорат
воситаларининг аҳамияти”, Иқтисодиёт ва инновациялар, №3.
FAO/WHO (2020). Codex Alimentarius: Food Hygiene – Basic Texts. Rome: FAO.
WHO (2021). Food Safety Fact Sheet. Retrieved from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety
Ҳошимов Р. (2020). “Озиқ-овқат хавфсизлиги ва бозор механизми: Ўзбекистон шароитида ёндашувлар”,
Иқтисодиёт ва бошқарув журнали, №2.
Hobbs, J.E. (2010). “Information Asymmetry and Food Safety Regulations”, Journal of Agricultural Economics, Vol.
(2).
Brown, J., & Roberts, A. (2013). “Food Safety Standards and Smallholders: A Global Perspective”, World Development,
Vol. 45.
Холиқов М. (2021). “Озиқ-овқат хавфсизлиги ва иқтисодий самарадорлик: таҳлил ва баҳолаш усуллари”,
Ўзбекистон иқтисодий ахборотлар маркази материаллари, №3.
Azlarova M. Impact of technology-supported marketing strategies on food security and provision: Evidence from
Uzbekistan’s confectionery industry //Proceedings of the 6th International Conference on Future Networks & Distributed
Systems. – 2022. – С. 39-45.
Азларова, Мунира. “Истеъмол бозорини озиқ-овқат товарлари билан тўлдиришда маркетинг стратегияларидан
фойдаланишнинг услубий жиҳатлари.” Iqtisodiyot va taʼlim 25.1 (2024): 160-170.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 YASHIL IQTISODIYOT VA TARAQQIYOT

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.