PARRANDA TUXUMINI YЕTISHTIRISHDA EKOLOGIK MUHITNING IQTISODIY SAMARADORLIKNI OSHIRISHGA TA’SIRI
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15751639Ключевые слова:
parranda, tuxum, ekologik muhit, iqtisodiy samaradorlik, ta’sirАннотация
Mazkur maqolada parranda tuxumini yetishtirishda ekologik muhitning iqtisodiy samaradorlikni oshirishga
ta’siri, O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “Chorvachilik va parrandachilikni qo‘llab-quvvatlash, sohada yuqori
qo‘shilgan qiymat yaratish bo‘yicha qo‘shimcha chora-tadbirlar to‘g‘risida”gi 2025-yil 30-yanvardagi PQ-34-sonli qarorining
asosiy mazmuni, Respublikamizda amalga oshirilayotgan chora-tadbirlarni takomillashtirish orqali parrandalardan
olinayotgan tuxum sifati va miqdorini yanada jadal oshirish borasida faol tadbirkorlikning, haqiqiy ishbilarmonlikning,
ishonchli biznesmenlikning turlari va shakllarini qo‘llash natijasida 2024, 2023 va 2022-yillar yakunlarining iqtisodiy
tahlil natijalari: parrandalarning bosh soni, mahsuldorligi, yalpi pul tushumi, tannarxi, olingan foyda summasi, rentabellik
darajasi, bir dona tuxum tannarxi va bir dona tuxumning sotish bahosi, xulosa va takliflar, adabiyotlar sharhi hamda
adabiyotlar ro‘yxati berilgan.
Библиографические ссылки
O‘zbekiston Respublikasining Konstitutsiyasi.1992-yil 8-dekabrda qabul qilingan. 2023 yil 30 aprelda yangi tahrirda
qabul qilindi.
O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2019 yil 4 oktabrda “2019-2030 yillar davrida O‘zbekiston Respublikasining
“Yashil” iqtisodiyotga o‘tish strategiyasi” to‘g‘risidagi PQ-4477-son Qarori.
Salamov I.S.,Jonibekov F..B. Mamlakatimiz iqtisodiy-moliyaviy taraqqiyotini ta’minlashda qo‘shma korxonalarning
xizmati. Agrar fani va ishlab chiqarishini rivojlantirishda yosh tadqiqotchilarning o‘rni va istiqboldagi vazifalari. Stajortadqiqotchi-
izlanuvchi, katta ilmiy xo-dim-izlanuvchi va mustaqil tadqiqotchilarning mustahkam oila yiliga bag‘ishlangan
ilmiy-amaliy anjumani to‘plami. Sam.QXI. 27-28 aprel 2-qism. 70–72 betlar.Samarqand-2012.
Nurullaev U.U., Salamov.I.S, Urazboeva Sh. R. UDK:333:658.5 Chorvachilikda ozuqa ta’minotini tashkil etishni
modernizatsiyalash. Respublika ilmiy-amaliy konferensiya “Fan va ishlab chiqarish integratsiyasi qishloq xo‘jalik
samaradorligining muhim omili”. Konferensiya materiallari to‘plami. Sam. QXI, 2013 yil 21-22 noyabr, 1 - qism , 144-
betlar. Samarqand-2013.
Nurillaev U.U., Murtazaev O.M. Salamov I.S. UDK:333:636 Chorvachilikga ixtisoslashgan dehqon xo‘jaliklarini
rivojlantirish masalalari. Respublika ilmiy-amaliy konferensiya “Fan va ishlab chiqarish integratsiyasi qishloq xo‘jalik
samaradorligining muhim omili”. Konferensiya materiallari to‘plami.Sam.QXI, 2013 yil 21-22 noyabr, 1qism, 152-154
betlar. Samarqand-2013.
Salamov I., Qudratov T.,Qudratova I. Kichik biznes va xususiy tadbirkorlik fanidan “Kichik biznes va xususiy tadbirkorlik”
ma’ruza matni. “Optima print plus” MChJ uskunalarida Farhod ko‘chasi, 4 uy. Samarqand-2015
Normurodov N.S.talaba, Salomov D.I.tadbirkor,Salamov I.dotsent, ilmiy rahbar. Parrandachilikni rivojlatirish va
iqtisodiy samaradorlikni oshirishdagi imkoniyatlar. “Iqtisodiyotni modernizatsiyalash sharoitida qishloq ishlab chiqarish
infratuzilmasini innovatsion rivojlantirish” mavzusida respublika ilmiy - amaliy anjumani materiallari to‘plami. II-QISM.
-263- betlar. Guliston DU. 2015 yil 17-18 aprel 2015 y. Guliston- 2015
Normurodov N.S.-talaba, Salamov I.S. dos. Ilmiy rahbar. Parrandachilik tarmog‘ida iqtisodiy samaradorlikni
oshirishning istiqbollari. “Agrar sohadagi muammolar va ularning yechimida ilm-fanning roli”mavzusida Iqtidorli talaba
va magistrantlarning “2015 yil-Keksalarni ezozlash yili”ga bag‘ishlangan ilmiy konferensiyasi materiallari to‘plami. 2015
yil 20-22 may. II-QISM, 4-6- betlar. Sam.QXI. Samarqand-2015.
Salamov I., O‘razboeva Sh. Chorvachilik mahsulotlari ishlab chiqarishning rentabellik darajasini oshirish istiqbollari.
Qishloq xo‘jaligida ishlab chiqarish samaradorligini oshirish imkoniyatlari” mavzusidagi professor-o‘qituvchilarning
ilmiy-amaliy konferensiyasi materiallari to‘plami, SAmQXI II-qism, 116-118- betlar. 2015 yil 23- 24 aprel. Samarqand-
Vaslidinov Behruz.Iqtisodiyot fakulteti 401-guruh talabasi, Startap loyiha rahbari: Ibroxim Salamov. “Parrandachilik
tarmog‘ida tuxum va go‘sht yo‘nalishlaridagi tovuqlarni yetishtirish” bo‘yicha startap loyihasi.2025 yil mart oyida
Samarqand viloyati hokimyati va tadbirkorlar tomonidan homiylik qilishga qabul qilindi.
Salamov I.S., Urazboeva Sh.R., Kodirova I.B. Innovatsion texnologiyalar asosida go‘sht ishlab chikarish va uni qayta
ishlashning iqtisodiy samaradorligini oshirish. Samarqand qishloq xo‘jalik institutida Janubiy Koreyaning Kangvon
Milliy universiteti bilan hamkorlikda “Qishloq xo‘jaligida xududiy innovatsion tizimlar” mavzusidagi Xalkaro ilmiy-amaliy
konferensiya materiallari to‘plami. 2015 yil 3-4 iyun, 300-303-betlar. “Mehribon poligraf servis” MCHJ Bosmaxonasida
chop etildi. Samarqand shahri, M.Koshgariy ko‘chasi, 85-A uy. Samarqand-2015.
Salamov, I., Javmanov, J., Ummatov, B., Bekpolatov, S. (2024). Raqamli iqtisodiyotning o‘rni va joriy etishdagi
imkoniyatlari. Yashil iqtisodiyot va taraqqiyot, 2(1).
Salamov, I., Nurmanov, S., Hotamov, A. (2024). Chorvachilik tarmog‘ida mahsulotlarni qayta ishlash samaradorligini
oshirish imkoniytlari. Yashil iqtisodiyot va taraqqiyot, 2(1).
Ahmatova, Q., Sunnatullaev, M., Salamov, I. (2024). Bandlikni ta’minlash va kambag‘allikni qisqartirishni yuzaga
keltiruvchi sabablar hamda ularning yechimi. Yashil iqtisodiyot va taraqqiyot, 2(1).
Internet saetlari.
Загрузки
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2025 YASHIL IQTISODIYOT VA TARAQQIYOT

Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.